EğLence ve GLobaL FoRum..
Sitemizden daha çok yararLanmak için
Lütfen '' ÜYE '' oLunuz...
Forumuza gitmek için Lütfen soL üstte buLunan '' Ana sayfa '' yazısına tıkLayınız..


Join the forum, it's quick and easy

EğLence ve GLobaL FoRum..
Sitemizden daha çok yararLanmak için
Lütfen '' ÜYE '' oLunuz...
Forumuza gitmek için Lütfen soL üstte buLunan '' Ana sayfa '' yazısına tıkLayınız..
EğLence ve GLobaL FoRum..
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
En son konular
» P dan Z ye yunan Mitoloji sözlüğü
Burdur iLi tanıtımı [ coğrafya ödevi ] EmptyCuma Eyl. 18, 2009 3:43 pm tarafından Keyato[ADMİN]

» K dan P ye yunan Mitoloji sözlüğü
Burdur iLi tanıtımı [ coğrafya ödevi ] EmptyCuma Eyl. 18, 2009 3:42 pm tarafından Keyato[ADMİN]

» A dan K ye yunan Mitoloji sözlüğü
Burdur iLi tanıtımı [ coğrafya ödevi ] EmptyCuma Eyl. 18, 2009 3:34 pm tarafından Keyato[ADMİN]

» Yunan Mitolojisi Tanrı Ve Tanrıçaları [ öz bilgi ]
Burdur iLi tanıtımı [ coğrafya ödevi ] EmptyCuma Eyl. 18, 2009 3:24 pm tarafından Keyato[ADMİN]

» Ergenekon Destanı [ Detay ]
Burdur iLi tanıtımı [ coğrafya ödevi ] EmptyCuma Eyl. 18, 2009 2:39 pm tarafından Keyato[ADMİN]

» Türk Mitolojisi ...
Burdur iLi tanıtımı [ coğrafya ödevi ] EmptyCuma Eyl. 18, 2009 2:33 pm tarafından Keyato[ADMİN]

» Mısır Tanrı ve Tanrıçaları
Burdur iLi tanıtımı [ coğrafya ödevi ] EmptyCuma Eyl. 18, 2009 2:27 pm tarafından Keyato[ADMİN]

» Mısır Mitolojisi...
Burdur iLi tanıtımı [ coğrafya ödevi ] EmptyCuma Eyl. 18, 2009 2:25 pm tarafından Keyato[ADMİN]

» Mitolojinin Doğuşu, Anlamı Ve Etkileri
Burdur iLi tanıtımı [ coğrafya ödevi ] EmptyCuma Eyl. 18, 2009 2:18 pm tarafından Keyato[ADMİN]

HaberLer
Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama

Burdur iLi tanıtımı [ coğrafya ödevi ]

Aşağa gitmek

Burdur iLi tanıtımı [ coğrafya ödevi ] Empty Burdur iLi tanıtımı [ coğrafya ödevi ]

Mesaj tarafından Keyato[ADMİN] Çarş. Haz. 03, 2009 2:56 pm

[left]Türkiye Cumhuriyeti
Burdur iLi
Merhaba arkadaşLar ben ___ ;
Burdur iLinde yaşıyorum.Burdur geneLde sakin ve küçüktür…
Orda Türkiyede , Sıcak güzeL Akdenizde,
Uyuyan güzeL bir İl var o güzeL iL Burdur…
İşte benim iLim….

Yazan : ____
HazırLayan : ____

Burdur yeri ve konumu
Burdur Akdeniz bölgesinin göller kısmında yer alan il. Batı Anadolu ile Akdeniz bölgesini birbirine bağlayan Burdur, 36°53’ ve 37°50’ kuzey enlemleri ile 29°24’ ve 30°53’ doğu boylamları arasında yer alır. Isparta, Afyonkarahisar, Antalya, Muğla ve Denizli illeri ile çevrilidir. İrili-ufaklı 14 mâvi göl arasında yer alır. Trafik plaka no 15’tir.

akdeniz bölgesinde bulunmakta olan şehirlerimizden biri. nüfusu 25.362 dir. burdur şehri, burdur gölü'nün güneydoğu kıyılarından 4 kilometre mesafede, bu göle dökülen kurna deresi üstünde kurulmuştur. etrafındaki gül bahçeleri ile hoş şehirlerimizden biridir.

burdur ili

akdeniz bölgesi illerimizden biri. yüzölçümü 7.450 kilometrekare, nüfusu 180.306 dır. doğuda isparta, güneyde antalya, güneybatıda muş'la, batıda denizli, kuzeyde afyonkarahisar ile çevrilidir. yüzey biçimleri, batı toroslar'a uyar. dağlar, tüm ilde bulunur. dağlar arasında göllerin ve ovaların bulunduğu çukurluklar yer alır. burdur'da ekonomik hayatın esasını tarım meydana getirir. tahıl ekimi, bağcılık, meyvecilik önemli gelir kaynaklarıdır.

İsminin kökeni..

Bizans devrinde bölgeye Polydorion denilirdi. Burdur isminin nereden geldiği hakkında çeşitli rivâyetler vardır. Burdur Gölü civarının güzelliği karşısında şaşıran Türkmen boylarından Kınalı oymağı mensupları, "Cennet buradadır" demişler, bu söz zamanla kısalarak Burdur olarak halk arasına yerleşmiştir. Burdur şehrinin kurucuları olan Türkmenlerin Kınalı oymağı, ilk önce bugün Hamambendi denilen yerde "Tirkemiş" kasabasını kurmuşlardır. En kuvvetli rivâvet ise, Burdur’a yaklaşan, fakat yaşlılık sebebiyle göremeyen aşîret beyi; "Burada güzel kokular duyuyorum. Her hâlde burası çok bereketli yer olsa gerek." diyerek aşîret mensuplarına; "Burada dur ve şehri şuraya kur!" emrini verir. "Burada dur" zamanla "Burdur" olur.

Burdur’un kısa Türk Tarihi Dönemi


1071 Malazgirt Meydan Muharebesinden sonra ise bölge; sırasıyla Selçuklular, Hamitoğulları ve Osmanlıların hakimiyeti altına girmiştir.
Anadolu’ya yayılan Oğuz boyları muhtemelen 1075’lerde o zaman Psidia diye adlandırılan bölgeye ve Burdur’a yerleşmeye başladılar. İlk yerleşim yerleri Şekerpınarı-Hamam bendi mevkii olmuştur. Çoğunluğu Kınalı aşiretinden olan Türkmenler, en az 2000 çadırdan meydana gelen bir toplulukla yerleşim yerleri kurmaya başladılar. Başlangıçta kendi başlarına hiçbir devlete bağlı olmadan ve komşuları olan Bizanslılarla mücadele ederek varlıklarını sürdürdüler. Bu mücadelelerin en önemlisi Dinar yakınlarında Bizanslı Manüel Kommenos komutasındaki orduyu yenmeleridir.
Bilhassa Haçlı Seferleri döneminde Selçuklu Hükümdarı I. Mesut ve II. Kılıçarslan'ın Erle ovasında bu orduyu yenilgiye uğratması Selçuklu Hakimiyetini bu bölgede kolaylaştırdı. Selçuklu Hükümdarı II. İzzeddin Kılıçarslan Denizli, Uluborlu, Burdur ve Antalya'ya kadar olan bölgeyi ve Türkmen aşiretlerini idaresi altına aldı.

Fakat Türkmen aşiretleri üzerinde tam bir otorite sağlayamadı. Bölge; 1219 ve 1236 yıllarında tekrar I. Keykavus ve Alaaddin Keykubat tarafından alındı. Böylece, bölge kesinlikle Selçuklu hakimiyetine girmiş oldu. 1257 yılında Selçuklu Devleti üç kardeş arasında pay edildi. Fakat II. Alaaddin Keykubat ölünce, II.İzeddin ve IV. Rukneddin Kılıçarslan arasında paylaşıldı. Ama iki kardeş arasında çıkan şavaşta Rukneddin yenildi ve Burdur kalesine hapsedildi. 1259 tarihinde hapisten çıkarak Selçuklu tahtına oturdu. Rukneddin Kılıçarslan hapis dönemi olaylarının intikamını almaya başladı. Bu yüzden huzursuzluk arttı. Bu arada Baba İlyas ve Baba İshak isyanları da devletin otoritesini sarstı. Ve nihayet Selçuklu Devleti 1303 yılında tamamen ortadan kalktı.
Bu otorite boşluğundan istifade eden Selçukluya bağlı aşiret ve oymakların "Uç" Beyleri de kendi başlarına hükümet kurmaya başladılar.
Antalya ve Denizli'nin Türk hakimiyetine girmesinden sonra akın akın gelen aşiret ve oymaklar, bilhassa Kayı, Avşar, Bayındır, Büğdüz, Yazır, Yiva ve diğerlerinin toplamı 200 bin çadıra ulaşmıştı. Bu türkmen nüfusunun merkezi de Burdur olmuştur. Celaleddin Harzemşah'ın komutanlarından ve Yomut kabilesinden olan Hamit Bey, Selçukluların döneminde Burdur ve Çığralı'ya kadar olan bölgenin sınır beyiydi. Selçuklunun yıkılma dönemine denk gelen Hamitoğulları Beyliğinin esas kurucusu Hamit Bey'in torunu olan Felekeddin Dündar Beydir. Bir "Uç" beyi olan Dündar Bey, beyliğini Burdur'da ilan ederek, beyliğini dedesinin adına hürmeten "Hamitoğulları" olarak duyurdu. Hamitoğullarının en parlak dönemi Dündar Bey'in zamanıdır. Beyliğin sınırları genişlemiş, Antalya, Gölhisar ve Korkuteli beyliğe katılmıştır. Burdur ili, dönemin en önemli merkezi olmuştur. Sanat, ticaret ve nakliye gelişmiştir.

İLÇELER

Burdur ilinin ilçeleri; Ağlasun, Altınyayla, Bucak, Çavdır, Çeltikçi, Gölhisar, Karamanlı, Kemer, Tefenni ve Yeşilova' dır.
Ağlasun: İl merkezine 32 km. uzaklıkta, "Sagalassos Antik Kenti" ile Burdur'un en önemli turizm çekiciliği olan ilçelerinden biridir. İlçede yeraltı sularının bolluğu nedeniyle alabalık tesisleri yaygındır. İlçede 2276 m. yüksekliğinde Akdağ dağcılık ve dağ-doğa yürüyüşü için çok elverişlidir.
Bucak: Burdur'a 45 km. uzaklıktadır. İlçenin kuzey-doğusunda Roma Dönemine ait "Cremna Antik Kenti" bulunmaktadır. Susuz Kervansarayı ve İncirhan önemli eserlerdendir.
Gölhisar: İl merkezine 107 km. uzaklıkta bulunan ilçenin yakınında yer alan Cibyra Antik Kenti ile önemli bir turizm potansiyeline sahiptir.
Tefenni: İlçenin merkeze uzaklığı 70 km.dir. İlçenin güneyindeki Çamur höyükte, Kalkolitik Döneme ilişkin yüzey araştırması bulguları burasının çok eski bir yerleşim merkezi olduğunu göstermektedir.
Yeşilova: İl merkezine uzaklığı 60 km.dir. En eski yerleşim yerlerinden birisi olan ilçe sınırları içindeki Dereköy ve Gençali'de yapılan yüzey araştırmaları sonucunda Kalkolitik Döneme ait (M.Ö. 5000) çanak- çömlekler gün ışığına çıkmıştır.

Nasıl Gidilir ??

Karayolu: Burdur, Batı Akdeniz Bölgesinde Afyon ile Ege Bölgesi, Isparta ile İç Anadolu Bölgesine açılan karayolları bağlantılarını sağlayan bir konumdadır.

Otogar Tel : (+90-248) 233 53 90
Demiryolu: İzmir, Ankara, Isparta, Afyon, Denizli ve İstanbul'a demiryolu ile bağlı olup yaz ve kış aylarında hareket saatlerinde değişiklik yapılarak sefer düzenlenmektedir.

İstasyon Tel :(+90-248) 233 19 30
Havayolu : Hava ulaşımı 25 km. uzaklıkta bulunan Isparta Süleyman Demirel Havalimanından gerçekleşmektedir.

Hava Limanı Tel: (+90-248) 233 35 90
Coğrafya
BURDUR
COĞRAFYA
Burdur, Akdeniz Bölgesinin iç kısmında ve Göller Yöresi adı verilen bölgede yer almaktadır. Güneyde Antalya, Batıda Denizli, Güneybatıda Muğla, Doğu ve Kuzeyde Isparta ve Afyon illeri ile çevrilidir. Burdur, kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak bir iklime sahiptir. İlde çok sayıda göl ve orta boy akarsu bulunmaktadır. Türkiye'nin önemli göllerinden olan Burdur Gölü her türlü su sporları için elverişlidir. İlin diğer bir gölü Salda Gölü'dür.

Burdur, kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak bir iklime sahiptir
İletişim Bilgileri
BURDUR
İLETİŞİM BİLGİLERİ
İl Kültür Müdürlüğü
Tel: (+90-284) 232 22 10
Faks: (+90-284) 234 00 14

İl Turizm Müdürlüğü
(+90-248) 233 10 78

Turizm Danışma Müdürlüğü
(+90-248) 233 10 78


İklim ve Bitki Örtüsü

Burdur’da kara iklimi hüküm sürer. Yüksek dağlar, bölgeyi Akdeniz ikliminden ayırır. Yazlar sıcak, kışları çok soğuk geçer. Sıcaklık -16,7°C ile +39,6°C arasında seyreder. Senelik yağış ortalaması 443 milimetredir. Güneyde bu miktar fazlalaşır. Yağış kışın fazladır. Ovalar, ekili arâzi, sebze, bol meyve ağaçları ve gül bahçeleri ile süslüdür.

Burdur ilinin % 20’si hiçbir ekime elverişli değildir. Geri kalan % 80 arâzinin, % 35’e yakını ormanlık, % 35’e yakını ekili ve dikili arâzi ve % 10’u çayır ve mer’adır. Ormanlar ova ve gölleri çevreleyen dağların üzerindedir. Ormanlarda karaçam, kızılçam, katran, meşe, ardıç, köknar, sedir ve akçam ağaçları bulunur.

Ormanlarda, sayıları gün geçtikçe azalan karaca, vaşak, karakulak, yaban kedisi, saz kedisi yaşamaktadır. Tavşan, porsuk, kurt, tilki, çakal ve domuz gibi yabânî hayvanlar da bulunmaktadır.

Burdur iLi hidrografyası
Burdur göLü

Koordinatları : 370 45' Kuzey
300 12' Doğu
Rakımı : 857 m.
Ortalama Göl Alanı : 23700 ha.

Türkiye’nin en derin göllerinden birisidir. Kuzeybatıda yer alan Kapı burnu önlerinde derinliği 100 metreyi bulur.
Gölün beslenimi, göl alanına düşen yağışlar, göle ulaşan mevsimlik ve sürekli akarsular ile akiferlerin yer altı suyu akımı ile, boşalımı ise: havza dışına boşalım olmadığı için buharlaşma ile olmaktadır. Göl su seviyesi ve alanı, yağışlara bağlı olarak, yıllara ve mevsimlere göre değişiklikler göstermektedir. Gölü besleyen önemli akarsular gölün güneybatı ucundan giren Bozçay deresi, sırasıyla doğuya doğru Kravgaz, Kurna, Çerçin, Lengüme dereleri ve Keçiborlu yönünden gelen Adalar çayıdır. Bu akarsuların debileri oldukça düşük olup, büyük bir kısmı yazın kurumaktadır.


tamamen kendim yaptım devamı 2 de
Keyato[ADMİN]
Keyato[ADMİN]
Admin [ GeneL Yönetim ]
Admin [ GeneL Yönetim ]

Mesaj Sayısı : 296
Kayıt tarihi : 18/05/09
Nerden : Türkiye

http://nokta.eniyiforum.org

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz